Història

El dia 21 de novembre de 1909 sota la petició del Sr. Rector, arribaren a l'Espluga les Gnes. Carmelites de la Caritat Vedruna i s'instal·laren al carrer Sant Josep 14, començant la seva tasca social i educativa, en un inici adreçada a les nenes i noies del poble.

Des de l'any 1909 al 1970 les Gnes. residien al mateix edifici, excepte el període dels anys 1936-1939. Després de l'any 1939, amb el nom de 'Colegio Nuestra Señora del Carmen', les germanes van impartir classes de maternals, pàrvuls, 1r i 2n grau. A la vegada oferien nocturna durant els mesos de novembre a febrer i l'ensenyament del comerç, classes de dibuix, pintura i brodat, on les noies es feien l'aixovar per a casar-se. Un dels serveis donats per tal d'acollir les nenes dels pobles veïns era l'internat de noies en un principi i posteriorment, davant la demanda, també de nois. Aquest servei es va donar fins el curs 1998-1999.

A l'any 1970 es van traslladar a l'edifici nou ubicat al C/ Pompeu Fabra 3, on encara es troba actualment. Va ser en aquest moment que comencen a integrar-se a la plantilla de l'escola professors seglars.

Uns anys més tard, el nom de l'escola canvia, i passa a anomenar-se 'Col·legi Mare de Déu del Carme'. La direcció de l'escola va ser portada per les Gnes. fins al curs 1995-1996 i a partir d'aquí la direcció la porten ja els seglars, essent la Titular una germana.

L'any 1987 l'escola rep l'aprovació arrel de la reforma per a continuar impartint l'Educació Infantil de 1r cicle (0 a 3 anys) i 2n cicle (3 a 6 anys), juntament amb la primària (1r a 6è), antiga EGB.

Cal destacar la labor social que ha ofert l'escola al llarg de tota la seva història, oberta a tothom, sense cap mena de discriminació ni social, ni econòmica, ni de religió,... tal com contempla el nostre caràcter propi arrelat en el pensament de la fundadora de la Congregació, Santa Joaquima de Vedruna.

Actualment des de l'octubre del 2007, està dirigit per una Fundació Privada sense ànim de lucre que continua en la mateixa línia educativa, social i cultural donant resposta a les necessitats dels nens i nenes de la vila i les seves famílies.
També et pot interessar...